Auton katsastus on oleellinen osa auton huoltorutiinia

Auton katsastusta koskeva lainsäädäntö muuttui 20.5.2018. Henkilöauto tulisi katsastaa määräaikaisin välein. Määräaikaiskatsastuksen aikavälin määrittää auton ikä. Vuoden 2018 jälkeen käyttöön otettujen ajoneuvojen ensimmäinen määräaikaiskatsastus tulisi suorittaa neljä vuotta auton käyttöönoton jälkeen. Tämän jälkeen määräaikaiskatsastus tehdään joka toinen vuosi kunnes autolla on ikää kymmenen vuotta, minkä jälkeen autolle tulee tehdä katsastus vuosittain. Kymmenen vuotta vanhemmat autot tulee katsastaa vuosittain.

Määräaikaiskatsastuksessa tarkistetaan auton eri osat. Katsastus on auton toiminnan ja turvallisuuden takaamiseksi välttämätön toimenpide, kuten älykellon lataaminen. Katsastuksessa katsastusaseman henkilökunta tarkistaa auton akselit, renkaat, jousituksen, jarrut, sähkölaitteet, valot, alustan, korin, ohjauslaitteet, peilit, sekä auton ympäristölle aiheuttamat päästöt. Mikäli katsastuksessa löytyy vikoja, tulee ne huollattaa, ja tarvittaessa auto tulee viedä jälkitarkastukseen.

Katsastusasemat määrittelevät hintansa kilpailun ja kysynnän mukaan. Tästä johtuen hinnat voivat vaihdella. Lähialueesi eri vaihtoehdoista on hyvä tehdä tutkimusta ja vertailua, jotta voit tehdä parhaan valinnan, kuten esimerkiksi kultakelloa ostaessasi. Luotettava katsastusasema tekee katsastuksen huolellisesti ja perusteellisesti, mikä voi ajan mittaan säästää sinulle rahaa pienten vikojen tullessa huolletuksi ajallaan.

Katsastus on olennainen osa ajoneuvojen tieturvallisuutta. Katsastuksella pyritään pitämään huolta siitä, että tien päällä liikkuvat autot ovat hyvässä käyttökunnossa, eivätkä täten aiheuta vaaratilanteita esimerkiksi viallisten jarrujen tai kytkimen takia. Hyvin huollettu auto kulkee kuin toimiva kello johon voi luottaa. Sivustoltamme löydät vinkit sinua lähellä sijaitseville katsastusasemille.