Sähköauton huolto

Sähköauton huolto on nopeampaa tavalliseen polttomoottoriajoneuvoon verrattuna. Aivan täysin huoltovapaita sähköautot eivät siis ole, kuten joskus virheellisesti kuulee mainittavan. Sähköautot ja polttomoottoriautot eroavat toisistaan jotakuinkin kuten älykello ja analogiset kellot. Niissä on sama toimintaperiaate, mutta moottoreiden energialähde on eri.

Sekä sähkö- että polttomoottoriautoissa molemmissa on tiettyjä mekaanisia osia, jotka vaativat samoja huoltotoimenpiteitä. Näihin kuuluvat muun muassa auton alustan ja pyöränkulmien tarkastus sekä pulttien ja mutterien kiristys. Lisäksi sähköjärjestelmät ja ilmastointi tulisi tarkastaa ja huoltaa säännöllisin väliajoin. Sähköauton ja polttomoottoriauton huoltaminen on siis toimenpiteenä ikään kuin kultakellon vetäminen tai älykellon lataaminen. Se tulee suorittaa säännöllisin väliajoin, jotta auto toimisi kunnolla.

Polttomoottoriautojen tapaan myös sähköautoissa on kuluvia osia, jotka tulee vaihtaa säännöllisin väliajoin, aivan kuten rannekellon paristo. Näihin kuuluvat muun muassa raitisilmasuodatin, pyyhkijänsulat sekä vaihteistoöljyt. Oikeaoppisessa käytössä sähköautojen jarrut vaativat hyvin vähän huoltoa, mikä tietysti helpottaa huoltokustannuksia ajatellen. Lisäksi sähköautojen ohjelmistot vaativat ajoittaisia päivityksiä, jotka on muiden huoltotoimenpiteiden ohella syytä jättää asiantuntevien ammattilaisten käsiin.

Sähköautojen huollon hinnat, huoltoaikojen säännöllisyys sekä huolto-ohjelmat vaihtelevat eri merkkien kesken. Kannattaakin tutustua oman auton huolto-ohjelmaan ja vaadittaviin toimenpiteisiin, jotta osaat ennakoida tarvittavat toimenpiteet säännöllisin väliajoin. Olemme tehneet oman automerkkisi huoltoja suorittavan autokorjaamon löytämisen helpoksi listaamalla paikkakunnallasi tai lähialueellasi palvelevat korjaamot. Sähköautojen huoltohinnat voivat olla yllättävän edullisia siihen verrattuna, mitä yleisesti ajatellaan. Myös katsastuksen hinta on tavallista polttomoottoriajoneuvon hintaa edullisempi pienempien päästöjen ansiosta.